Wat heeft dat met elkaar te maken?
“Ik solliciteer me te pletter maar ik word steeds afgewezen en krijg vage feedback waar ik helemaal niets mee kan. Hoezo pas ik niet in het team of we voelen geen klik???”.
Tsjaa, ik blijf natuurlijk toch nog wel een beetje een sollicitatiejuf maar dan wel met een andere bril op als therapeut in opleiding.
En deze week onstond er ineens een thema of rode draad in mijn praktijk: een vermijdende hechtingsstijl en solliciteren. Spannende combinatie?
Hechtingswat?
Iedereen ontwikkelt een bepaalde hechtingsstijl, afhankelijk van de omgeving waarin je opgroeit en wat je dus wel of niet meekrijgt van huis uit. En dat gebeurt met name in de hele vroege jeugd, het eerste levensjaar, maar ook latere gebeurtenissen kunnen nog invloed hebben.
Er zijn vier verschillende hechtingsstijlen waarvan de meeste mensen (naar schatting 50 tot 70%) een veilige hechtingsstijl ontwikkelt.
Maar soms gaat er iets mis in de vroege jeugd en dat is niet altijd een trauma met een grote T. Het kan heel subtiel zijn. Bijvoorbeeld de afwezigheid van positieve feedback, gebrek aan erkenning of steun of (het gevoel van) ongewenst zijn of één of beide ouders die zelf een onveilige hechtingsstijl hebben zonder dit bewust te zijn.
Dan ontwikkelt zich één van de drie volgende onveilige hechtingsstijlen:
- vermijdende hechtingsstijl
- angstige hechtingsstijl
- gedesorganiseerde of gecombineerde hechtingsstijl
De vermijdende hechtingsstijl
Wat zijn sommige kenmerken van mensen met een vermijdende hechtingsstijl?
- Een hele sterke onhankelijkheid en vertrouwen het liefst op zichzelf en niet op anderen.
- Zoeken weinig tot geen steun of troost, lossen het allemaal zelf wel op. Hulp vragen zien zij als zwaktebod.
- Moeite met emotionele intimiteit, dit werkt natuurlijk vaak door op persoonlijke relaties want ze hebben moeite met nabijheid en met het maken van verbinding op dat niveau. Lijken daardoor van de buitenkant afstandelijk, terwijl ze dat zelf meestal totaal niet zo ervaren.
- Moeite met het tonen of uiten van emoties uiten. Lekker veel rationaliseren en analyseren, veel in het hoofd zitten, veel woorden gebruiken en bagatelliseren en wegcijferen van hun eigen gevoelens en behoeftes. Weg bij dit alles: verdwijnen in het verhaal en kunnen goed kwebbelen.
- Kwetsbaarheid: doen ze liever niet aan want ze hebben enorme last van de angst om afgewezen of gekwetst te worden (rejection sensitivity -dysphorie- ).
- Ontkenning van de behoefte ergens bij te horen maar tegelijkertijd wel het sterke verlangen daartoe hebben. Dat resulteert in een gedrag van aantrekken en afstoten tegelijkertijd. (een retegoede sollicitatiebrief schrijven maar in het gesprek terugdeinzen of afhaken)
- Sterke voorkeur voor alleen zijn en alles zelf doen. Soms lijkt het daardoor alsof ze niet betrokken zijn, ze zullen dat echter wel vermijden, want de afwijzing of kwetsing ligt op de loer. Worden als eigenwijs gezien, lastig om mee samen te werken.
- Het vertrouwen in anderen is laag. En dat in de breedste zin van het woord, ook de wereld op zich wordt met wantrouwen bekeken, maar dus ook organisaties en systemen. Ze vermoeden altijd bijbedoelingen en twijfelen snel aan motieven van anderen / van organisaties (en dus ook recruiters / gesprekspartners).
- Ze gaan niet zo snel langdurige relaties aan. Ook niet in hun loopbaan dus. Je zult onder zzp-ers, ondernemers en bewuste flexwerkers dus veel mensen tegenkomen met een vermijdende hechtingsstijl.
- Een grote behoefte aan autonomie. Worden niet graag op hun vingers gekeken, zijn vaak perfectionistisch.
- Conflictvermijdend, daarom lijkt het net alsof ze geen eigen mening hebben en met alle winden meewaaien, het kunnen goede pleasers zijn.
Nu hoor je over de hechtingsstijl natuurlijk vooral op het gebied van persoonlijke en intieme relaties. Iedereen kent wel iemand met sterke bindingsangst maar die wel constant aan het daten is en steeds weer teleurgesteld wordt, afgewezen of gedumpt (of zichzelf saboteert om teleurgesteld te worden, dat ziet de buitenwereld wel, maar degene zelf nog niet).
Nu is daten eigenlijk heel erg goed te vergelijken met solliciteren, toch?
Dus ook hier speelt dit subtiele verschil in hechtingsstijl een grote rol.
Zelfs op de werkvloer, in arbeidsconflicten of andere functioneringsvraagstukken is de hechtingsstijl zeer relevant om te onderzoeken. Want je arbeidsrelatie is misschien naast je persoonlijke relatie wel de belangrijkste en meest langdurige relatie in je leven.
Dus hoe speelt dat een rol bij solliciteren?
In het lijstje hierboven geef ik al aardig wat hints en kun je misschien zelf al wat dingen herkennen uit jouw eigen sollicitatieverleden.
Bovendien zullen deze personen bijvoorbeeld op de Big Five persoonlijkheidsvragenlijst aan de lage kant scoren op de schaal “Agreeableness” of Mildheid / Aardig en hoog op “Neuroticisme”, want het zijn ook vaak gevoelige zielen die al heel wat hebben gezien en gevoeld in hun leven. Want ook al komen ze wat ongenaakbaar over, ze zijn juist vaak ontzettend sensitief, vandaar de beschermingsbewegingen.
Kortom, je hechtingsstijl heeft echt wel invloed op jouw manier van solliciteren en dus van verbinding zoeken met een organisatie of toekomstige leidinggevende.
Een aantal vragen die het klamme zweet kunnen oproepen bij vermijders zijn:
Wat heb je nodig van je collega’s om… ?
Wanneer of hoe vraag je om hulp?
Hoe werk jij het liefste samen in een team?
Wat heb jij nodig van je leidinggevende om…?
Waar zie jij jezelf over xxx jaar?
Sta er voor jezelfs eens bij stil welke vragen jij nu echt het moeilijksts vindt om te beantwoorden tijdens een sollicitatiegesprek. Waar loop je nu steeds op “stuk”?
De kunst is namelijk vooral om je ervan bewust te worden hoe dit voor jou werkt of tegenwerkt en daar mee aan de slag te gaan als je weer eens wordt afgewezen met een vage reden.
Het is namelijk iets dat wel herkend wordt bij de ander, maar heel vaak kunnen ze ook hun vinger er nu niet precies opleggen wat er nou toch is, waardoor ze het gevoel hebben dat je niet helemaal in hun team past. Een twijfelende, afwachtende houding, of net iets te lange pauze in je antwoorden…
Begrijp jij het zelf al iets beter nu je iets meer weet over deze hechtingsstijl?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ontdek wie je bent en wees het dan expres!
Het is geen onvermijdelijk probleem, Je kunt er nog steeds mee aan de slag om de verbinding met jezelf en de ander wel op te zoeken en een mooie arbeidsrelatie op te bouwen!
0 reacties