Ben jij arbeidsmarktklaar?

11 september 2014

Arbeidsmarktklaar

Expeditie Arbeidsmarkt: ben jij klaar voor de start? 

Wist je dat minimaal driekwart van de mensen die met een sollicitatie- of cv-vraag worstelen, helemaal nog niet “arbeidsmarktklaar” zijn?

En dat we dus eerst nog hele andere dingen bespreken, spoken moeten verjagen en puin uit de weg ruimen? Zelfs tot op het gebied van -persoonlijke- relaties aan toe, blijken er soms dingen in de weg te zitten die een gezonde, verse start bij een potentiële werkgever in de weg zitten… noem het apen, beren of spoken, maar ze zijn overtuigend belemmerend!

Ik zal als loopbaancoach en adviseur dan ook vanaf het eerste moment helder zijn en verwachtingen managen. Zo kreeg ik onlangs deze openhartige bekentenis van een nieuwe cliënte na het eerste gesprek:

“Ik zal je eerlijk vertellen dat ik met gemengde gevoelens weg ging. Ik hoopte vooraf met een heel kladblok volgeschreven met bedrijven naar huis te gaan waarmee ik kon gaan bellen, maar besefte ’s middags tijdens een ontspannen momentje in de tuin wel dat dat gewoon te veel gevraagd is in veel te korte tijd!”

Ik kan niet voor iedereen een strategie of droombaan verzinnen, want voor elk persoon is de oplossing weer anders. En zeg nou eens eerlijk en kijk diep in je hart: hoe zou je het vinden als je bij een coach binnenkomt die jou precies alles stappen voorzegt: op welke banen je moet solliciteren, op welke vooral niet en eigenlijk al jouw werk doet en soms zelfs (jobsearchers) jouw vacatures zoekt en je introduceert?

Ook al zijn dat soms echt de verwachtingen, zou jij je dan autonoom en competent voelen?

Bovendien, wat zou je dan bij een volgend loopbaandilemma doen?

Bedenk ook eens wat er gebeurt als je jezelf bij een sollicitatiegesprek professioneel moet presenteren en je eigenlijk te weinig zelfvertrouwen voelt op dat moment door allerlei omstandigheden.

Mischien ben je nog verdrietig of boos op je vorige werkgever vanwege conflict of ontslag? Of is door een lange periode van baanloosheid je motivatie en zelfvertrouwen tot een nulpunt gezakt? Stel dat je ook nog eens een heftige ziekte, overlijden, scheiding, verhuizing of andere ingrijpende levensgebeurtenis hebt te verwerken? Vaak hebben dit soort dingen ook nog eens de neiging tegelijkertijd hun kop op te steken…

Daarom is mijn werk zo spannend, ik weet nooit in welke fase van hun proces mensen bij mij binnenkomen.

Stap 1: Zelfkennis

Je weet wie je bent, wat je te bieden hebt en wat jou onderscheidt van vakgenoten. Je bent competent en weet ook waarin en hoe jij jezelf daarin kunt ontwikkelen.  Bij een sollicitatiegesprek is dit de basis van jouw presentatie.

Stap 2: Zelfwaardering

Je accepteert wie je bent, waar je bent in het leven en hebt geen emoties of frustraties die in de weg zitten. Ze mogen er zeker wel zijn, natuurlijk zijn die er misschien, maar neem die niet mee op expeditie. Je hebt puin geruimd en spoken verjaagd. Je weet dat er altijd progressie mogelijk is. Je weet wat je mogelijkheden en onmogelijkheden zijn en bent bereid om -kleine- stappen te nemen om op de arbeidsmarkt te kunnen overleven.

Stap 3: Zelfexpressie

Hoe ga jij de buitenwereld vertellen wat jou zo bijzonder maakt? Welke taalgebruik is het beste, hoe helpt je lichaamstaal en welke andere middelen ga jij inzetten?  Als je introvert bent of bescheiden heb je toch geleerd hoe jij jezelf op een authentiek en voor jou prettige manier zichtbaar maakt!

Stap 4: Zelfpromotie

“If you don’t promote, something terrible will happen: nothing!” zei circusgigant en zakenman P.T. Barnum.

Om jezelf zichtbaar te maken moet je daar wel moeite voor doen. De weerstand heb je in fases 2 en 3 overwonnen, nu ga je er op uit. Netwerken, digitale voetstappen achter laten maar vooral: te pas(sie) en te onpas vertellen over wat jou drijft, waar jij trots op bent en wat jouw wapenfeiten zijn. Maar vooral: dat laten zien door kennis te delen en andere te helpen en zo “social proof” en geloofwaardigheid te creëren.

Stap 5: Zelfvertrouwen

Door een helder zelfbeeld, zelfwaardering en het bijpassende positieve mindset over jezelf en de acties die je tot nu toe hebt ondernomen, zul je merken dat het werkt. Je vindt dat nieuwe werk, je wordt gevraagd voor projecten en mensen weten jou gewoon te waarderen en te vinden op jouw sterke punten en professionaliteit.

Stap 6: Zelfontplooing 

… en dan heb je weer ruimte om te groeien. Nieuwe talenten te ontdekken en nieuwe vaardigheden en kennis verder te ontwikkelen. Om vervolgens weer een nieuw stukje van jezelf te ontdekken waarvan je niet wist dat je het in je had…..

Om vervolgens weer met een vernieuwde groeimindset te beginnen bij stap 1… het leven is een cirkel. 

Ik help je graag bij de eerste twee grote stappen, de volgende twee vervolgstappen of bij die laatste zetjes in je rug….  start Making Sense!

 Dus ben jij eigenlijk wel helemaal klaar voor de arbeidsmarkt?

 Durf jij al expres jezelf te zijn?

 In welke fase zit jij?

 Waar zou jij het aan merken als je een stap verder bent?

Jacqueline

Andere verhalen

Groeien en bloeien…

Groeien en bloeien…

Zowel ikzelf, als mijn bedrijf, als mijn website zijn enorm aan het veranderen. Transformatie. Ik zit in een periode waarin ik oude dingen schrap, zoals mijn oude manier van loopbaancoaching met de personal branding van de buitenkant, maar nieuwe dingen toelaat zoals...

Lees meer
Prikkels!!!

Prikkels!!!

Als je wilt weten hoe overprikkeling voelt voor een erg gevoelig kind, dan zegt deze foto alles... Ik was drie jaar en we gingen we voor het eerst op vakantie. Naar Blanes, Spanje.Ik was nog enig kind.Deze vakantie. Ik droom er nu nog over en kan me bijna alle...

Lees meer
Generaties

Generaties

Door allerlei "toevallige" 🤷🏼‍♀️ omstandigheden dit jaar, werd het tijd voor mij om mezelf en mijn spoken weer eens in de ogen te kijken.Dit jaar had ik het bedriegersfenomeen, ook wel imposter syndroom als mijn thema uitgeroepen. En mijn eigen en nogal onvoorspelbare...

Lees meer
Er was eens een meisje en ze leerde nog lang en gelukkig…

Er was eens een meisje en ze leerde nog lang en gelukkig…

"𝓞𝓷𝓽𝓭𝓮𝓴 𝔀𝓲𝓮 𝓳𝓮 𝓫𝓮𝓷𝓽 𝓮𝓷 𝔀𝓮𝓮𝓼 𝓱𝓮𝓽 𝓭𝓪𝓷 𝓮𝔁𝓹𝓻𝓮𝓼!" Toen ik een klein meisje was, wilde ik juf worden. En stewardess. ✈ En showdanseres bij Willem Ruis. Ik ging op ballet maar ik was niet per se sierlijk, eerder wat clownesque 🤡 met mijn hypermobiele ledematen die alle...

Lees meer
Welk jeugdverhaal is kenmerkend voor jou?

Welk jeugdverhaal is kenmerkend voor jou?

Ik zag deze week op Twitter een leuke, prikkelende vraag van een Amerikaanse: "What is your most 'on brand story' from your childhood?"  Eigenlijk is dat één van de belangrijkste vragen die ik ook stel in mijn Masterclass "Solliciteren met STORY!-telling"  op...

Lees meer
Waarom navelstaren goed voor je is…

Waarom navelstaren goed voor je is…

Deze maand is het vijftien jaar geleden dat ik begon met navelstaren. Nee, dat is niet waar, dat deed ik eigenlijk al veel langer, zo’n beetje mijn hele leven, maar dan in de negatieve zin van het woord. Als sensitief persoon met een sterk talent voor introspectie (ik...

Lees meer

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.