5 sollicitatie- en personal branding tips voor de zomer! 

3 juni 2015

Neem je personal brand mee op vakantie!

Het is al weer bijna zomer en misschien ga je wel op reis of heb je allerlei andere plannen om even bij te tanken!  Of je nu werkhebbend of werkzoekend bent, je zult je in komende periode ongetwijfeld wat vrije dagen opnemen.   Eigenlijk is de zomervakantie ook een ideale periode om aan je loopbaan of je “personal branding” te werken, maar dan wel in de relaxte vakantiemodus….

Hoe pak je dat het beste aan (of in)?

Zeker in de zomerperiode denken de meesten wat meer na over hoe het op hun werk momenteel  loopt. Ze nemen afstand, komen tot rust en hebben meer tijd om dingen te bespreken met hun partner, gezin of vrienden.  Ik weet inmiddels maar al te goed dat de meeste mensen juist na de zomervakantie beslissen dat er iets moet veranderen!  Het is na je vakantie toch altijd weer even omschakelen, weer terug aan het werk. Zelfs al heb je een droombaan en ga je met plezier aan het werk, is de terugkeer na je vakantie altijd weer even een confrontatie met je werkende zelf.  Wat heb je voor de vakantie achtergelaten, wat is er ondertussen gebeurd en hoe ga je het komende seizoen of jaar weer met goede moed en frisse zin aan de slag?

 

Hoe kun je de zomerperiode optimaal en moeiteloos benutten om aan je personal branding en je loopbaanplannen te werken?

Hieronder 5 tips om bij stil te staan tijdens je vakantie als je jezelf in het zonnetje wilt zetten en (of) nieuw werk wilt veroveren:

 

  1. 1. Ga op innerlijke ontdekkingsreis!

Wist je dat: als je tot rust komt zonder de dagelijkse stress van het werk, werken jouw “creatieve spieren” het best.

Dus ook gewoon even rustig in je hangmat liggen met een spannend boek, is al een vakantie en tevens ontdekkingsreis voor jouw hersenen. Zelfs als die hangmat gewoon op je balkonnetje hangt! Ontdek in die ruststand weer even waar je het nu eigenlijk allemaal voor doet, waar je blij van wordt en of je nog wel op de goede weg zit. Echt even je batterijen opladen dus…

Lees ook dat ene boek waar je alsmaar geen tijd voor had! Neem wat vakgerichte of loopbaanboeken mee op vakantie om je weer eens aan het denken te zetten over jezelf en doe wat oefeningen. Visualiseer waar je over een jaar wilt staan. Ontdek weer wat voor jou werkt en doe het vervolgens na de vakantie weer expres….

 

  1. 2. “Geografisch”netwerken

Ga je op reis, dan is dat ook de ideale manier om je netwerk eens op een hele manier uit te breiden. Mijn partner is er bijvoorbeeld ijzersterk in om aan de rand van het zwembad precies de juiste mensen aan te spreken. Wie weet, kun je zelfs wel internationale contacten aanboren of in ieder geval contacten buiten jouw gebruikelijke (geografische) kringetje, verleg je grenzen! Wanneer je alleen reist is dat vaak de leukste manier om weer eens hele andere mensen te ontmoeten, die je in je normale dagelijkse leven nooit zou treffen. Maar ook in een gezelschap of met je gezin is het leuk om weer eens andere gezichten te zien dan anders!

 

  1. 3. Je online brand weer wat aandacht geven

Mooie tijd om op je gemak (zonder het gevoel dat je collega’s of leidinggevende over je schouder meekijken)  te checken of de inhoud en de focus van je online profielen nog klopt. Mischien moet je nog wat succesvolle projecten of opleidingen toevoegen. Zorg even dat je alles bijwerkt en laat je online profielen netjes achter met evt. duidelijke contactinstructies voor het geval die ene kans zich aandient.

Lees wat blogs of vakinhoudelijke websites na of er nog nieuwe trends of  ontwikkelingen zijn in je vakgebied. Wees je er ook bewust van dat jij je “online brand” natuurlijk ook gewoon meeneemt op vakantie. De vakantiekiekjes die jij post, zijn daarvan ook een onderdeel. Wat wil jij van jezelf laten zien en wat niet? En blijf alert op eventuele foto’s die anderen van jou posten tijdens je vakantie….

 

 

  1. 4. Blijf gewoon solliciteren of werken….

Persoonlijk geniet ik in de zomer altijd heel erg van de heerlijke rustige wegen en van de filevrije ritjes naar kantoor of opdrachtgevers. Was het zo maar het hele jaar dat je op de weg de ruimte hebt.

Zo is het ook op de arbeidsmarkt. Veel solliciterenden leggen in de zomer hun werkzoekactiviteiten even neer. Het voordeel daarvan is dus dat je veel minder concurrentie hebt. Daarnaast is het in veel organisaties ook een stuk rustiger waardoor er ruimte voor jou is om een goede gerichte “open” sollicitatie te doen of iemand te pakken te krijgen voor een oriënterend netwerkgesprek.

Mooi moment ook om weer even contact te hebben met organisaties die jouw cv en sollicitatie in het archief hadden bewaard in de afgelopen periode.

Ook is er in deze periode meer behoefte aan tijdelijke vervanging of seizoensgebonden (vrijwilligers)werk, dus grijp je kans, want ook een tijdelijke baan kan weer leiden tot een nieuwe kans.

 

  1. 5. Terugkijken en dan doorschakelen naar de toekomst! 

Vakantie, net als het einde van het jaar, zijn allebei van die mooie ijkpunten en momenten om even terug te kijken op de afgelopen periode en jezelf wat progressiegerichte vragen te stellen:

  • ♦ Wat ging er de afgelopen periode goed?
  • ♦ Op welke successen ben je trots?
  • ♦ Waar ben je nieuwsgierig naar voor de rest van het jaar?
  • ♦ Wat is er volgend jaar in je zomervakantie beter en waar merk je dat aan?
  • ♦ Wat doet je vermoeden dat de rest van het jaar goed wordt?

 

Om vervolgens te bedenken welke kleine stappen je straks weer kunt nemen om weer verder te gaan in de richting van jouw gewenste toekomst!

 

En dan weer aan de slag….

September is vanouds de maand waarin veel trainingen, workshops en netwerkevents worden gegeven die op het loopbaandilemma ingaan en er zijn vaak mooie aanbiedingen om in een traject te stappen.  Wil je een andere baan of toch voor jezelf beginnen of ben je aan het twijfelen geslagen: profiteer hiervan!  Of begin nu alvast…… start Making Sense in de zomer!

 

ZOMERCOACHING! 

Wil je al in de vakantie sparren met je persoonlijke loopbaancoach? In juni, juli en augustus heeft Making Sense een speciaal, uniek zomer coachingstraject!

Een kort coachtraject om even bij te tanken, een vraag te stellen, jezelf weer te ontdekken of heel praktisch je cv of pitch bij te werken: 5 sessies voor de prijs van van 4 of één losse sessie voor het intake tarief!

Klik hier om mijn aanbod te bekijken en maak snel een afspraak!

Ik wens je bij deze alvast een heerlijke, vruchtbare, rustige, progressiegerichte en waardevolle zomer, geniet ervan!

Loopbaanlopen

Welke stappen ga jij zetten deze zomer?

 

 

Tessa Faber

Andere verhalen

Groeien en bloeien…

Groeien en bloeien…

Zowel ikzelf, als mijn bedrijf, als mijn website zijn enorm aan het veranderen. Transformatie. Ik zit in een periode waarin ik oude dingen schrap, zoals mijn oude manier van loopbaancoaching met de personal branding van de buitenkant, maar nieuwe dingen toelaat zoals...

Lees meer
Prikkels!!!

Prikkels!!!

Als je wilt weten hoe overprikkeling voelt voor een erg gevoelig kind, dan zegt deze foto alles... Ik was drie jaar en we gingen we voor het eerst op vakantie. Naar Blanes, Spanje.Ik was nog enig kind.Deze vakantie. Ik droom er nu nog over en kan me bijna alle...

Lees meer
Generaties

Generaties

Door allerlei "toevallige" 🤷🏼‍♀️ omstandigheden dit jaar, werd het tijd voor mij om mezelf en mijn spoken weer eens in de ogen te kijken.Dit jaar had ik het bedriegersfenomeen, ook wel imposter syndroom als mijn thema uitgeroepen. En mijn eigen en nogal onvoorspelbare...

Lees meer
Er was eens een meisje en ze leerde nog lang en gelukkig…

Er was eens een meisje en ze leerde nog lang en gelukkig…

"𝓞𝓷𝓽𝓭𝓮𝓴 𝔀𝓲𝓮 𝓳𝓮 𝓫𝓮𝓷𝓽 𝓮𝓷 𝔀𝓮𝓮𝓼 𝓱𝓮𝓽 𝓭𝓪𝓷 𝓮𝔁𝓹𝓻𝓮𝓼!" Toen ik een klein meisje was, wilde ik juf worden. En stewardess. ✈ En showdanseres bij Willem Ruis. Ik ging op ballet maar ik was niet per se sierlijk, eerder wat clownesque 🤡 met mijn hypermobiele ledematen die alle...

Lees meer
Welk jeugdverhaal is kenmerkend voor jou?

Welk jeugdverhaal is kenmerkend voor jou?

Ik zag deze week op Twitter een leuke, prikkelende vraag van een Amerikaanse: "What is your most 'on brand story' from your childhood?"  Eigenlijk is dat één van de belangrijkste vragen die ik ook stel in mijn Masterclass "Solliciteren met STORY!-telling"  op...

Lees meer
Waarom navelstaren goed voor je is…

Waarom navelstaren goed voor je is…

Deze maand is het vijftien jaar geleden dat ik begon met navelstaren. Nee, dat is niet waar, dat deed ik eigenlijk al veel langer, zo’n beetje mijn hele leven, maar dan in de negatieve zin van het woord. Als sensitief persoon met een sterk talent voor introspectie (ik...

Lees meer

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.