De 2 valkuilen bij het opstellen van je cv

18 november 2014

De Overprofileerder

overprofileren op je cv

Een professionele, intelligente, talentvolle vrouw is de weg even kwijt omdat ze steeds maar wordt afgewezen. Ze ziet het niet meer. Wat doe ik nu toch fout, ik gebruik toch allerlei gangbare vaktermen en vertel toch precies wat ze in mijn branche willen zien en horen, ik voldoe toch aan de eisen die ze stellen, ik heb toch alle gevraagde competenties er in verwerkt?

Ik las de cv….. althans, ik begon aan de vijf pagina dikke biografie boordevol informatie.  Na een persoonlijk profiel van 4 alinea’s met daarin veel containerbegrippen, holle vaktermen en clichés, een hele pagina vol met werkzaamheden gevat in blokken tekst, een boodschappenlijstje met 15 competenties en nog 2 pagina’s portfolio waarin alles nog eens bijna woordelijk samengevat en herhaald werd, vroeg ik me af wat ze nu eigenlijk wilde vertellen aan haar toekomstige werkgever.
 
Een recruiter zou al na het lijvige persoonlijk profiel afgehaakt zijn, want die heeft nog minstens 200 andere cv’s te lezen.

Met vakinhoudelijke gerenommeerde WO opleidingen en jarenlange ervaring is het mij in één oogopslag wel duidelijk dat zij de vakinhoudelijke kennis, kunde en kracht heeft die past bij haar managementfunctie. Het zit wel goed in dat bolletje!

Maar ja, zelf ziet ze alleen de tekortkomingen in haar cv (heuh?) en wil met zo veel mogelijk (tref)woorden en vakkennis laten zien dat ze echt heul erg goed is. Want dat weet ze dan gelukkig wel zeker, maar stel nu eens dat een kortzichtige recruiter dat nou niet ziet en ze dan net die ene kans mist …. ze wil zo graag aangenomen worden!!

Ze profileert zo overdadig op kennis en kunde (“wat”) dat je daardoor haar echte essentie (“wie, hoe en waarom”) niet meer ziet.

Wie is ze en wat is haar toegevoegde waarde voor de toekomstige werkgever?

Acties om het cv van De Overprofileerder opmerkelijk te maken:

♦ verkorten van de cv naar 1 of maximaal 2 pagina’s
♦ schrappen van herhalingen, wollige vaktaal, “bullhistbingo-woorden”, clichés en containerbegrippen
♦ geef je cv een persoonlijkheid en een “waarom”
♦ een aparte vakinhoudelijke porfolio voor als de situatie er om vraagt
♦ een kort, duidelijk persoonlijk profiel c.q. “elevator yell” van maximaal 200 tekens
♦ onderscheid je op persoonlijkheid, visie, missie en passie (wie, hoe en waarom)
♦ die uitgebreide basis-cv voor jezelf houden en die voor iedere sollicitatie aanpassen
♦ een “bewijsvoering” van resultaten en successen niet van verantwoordelijkheden
♦ balans vinden tussen je eigen normale taalgebruik en de nodige zakelijke “bullshit bingo”
♦ 3 tot max. 5 onderscheidende eigenschappen
♦ kort anti-chronologisch overzicht van je werkervaring
♦ zo mogelijk alles van de vorige eeuw weglaten of drastisch inkorten
♦ een cv buddy of loopbaanprofessional zoeken om mee te sparren

Boodschap voor de overprofileerder: “less is more!”  Wees helder in je boodschap en durf inhoudelijke keuzes te maken.

 

 

De Onderprofileerder

onderprofileren op je cv

De onderprofileerder

Een jonge, professionele, intelligente, talentvolle vrouw heeft nog geen cv.  Ze zegt dat ze toch niets heeft om er op te zetten, ze heeft geen enkele werkervaring en niemand zit op haar te wachten. Solliciteren doet ze dan ook maar niet, toch geen nut…

Tijdens een mooi gesprek blijkt dat ze een bachelor èn een master heeft behaald en ook nog een extra buitenlandse studie heeft gedaan. Die laatste heeft ze (net) niet voltooid door persoonlijke omstandigheden en daardoor lijkt al het voorgaande ook niet meer van belang.
 
Dan blijkt vervolgens dat ze ook nog eens 2 jaar in het buitenland heeft gewoond, gestudeerd en daar vrijwilligerswerk heeft gedaan, heeft geschreven, gereisd en tijdens haar studies ook verschillende banen en nevenactiviteiten heeft uitgevoerd. Dat noemt zij zelf overigens een gat in haar cv.

 

Ze is misschien wat ouder dan de gemiddelde starter op de arbeidsmarkt, maar wat een toegevoegde waarde hebben haar prachtige levens- en leerervaringen!

Ze is bescheiden en durft niet te profileren waardoor zij haar echte essentie niet laat zien.  Ze heeft het gevoel dat ze haar hele loopbaan eigenlijk al op eieren loopt en niets kan en dat ze straks echt door de mand gaat vallen dus haar cv is maximaal 1 pagina. Haar studies heeft ze immers ook bij toeval gehaald, want, nou ja, zo moeilijk is dat nou toch ook niet?  Ze blijft het liefst onzichtbaar en maakt zich kleiner dan redelijk is.

Voor ieder punt op haar cv weet ze wel een “ja maar” te vinden en maakt zich zorgen dat ze bij het gesprek kansloos is, als ze überhaupt wel wordt uitgenodigd tussen alle anderen die echt wel iets kunnen.

Acties om het cv van De Onderprofileerder opmerkelijk te maken:

♦ een 360° feedback oefening om inzicht te krijgen in je talenten en positieve punten
♦ netwerkgesprekken aangaan om je kennis en kunde te toetsen
♦ succesverhalen verzamelen
♦ cv maken van 1 of 2 pagina’s, passend bij je jaren werkervaring en studies
♦ een zogenaamd gat op je cv is nooit een gat in je leven: vertel wat je hebt geleerd!
♦ een mooi persoonlijk profiel van ongeveer 200 tekens
♦ nevenactiviteiten, vrijwilligerswerk of parttime werk niet bagatelliseren
♦ kort anti-chronologisch overzicht van je werkervaring
♦ krachtig taalgebruik en op de positieve kanten, ervaringen en successen
♦ je anti-chronologische werkervaring aanvullen met een functioneel of thematisch overzicht
♦ een mooie foto toevoegen (door een professioneel fotograaf die jou laat stralen!)
♦ een cv buddy of loopbaanprofessional zoeken om mee te sparren

Boodschap voor de onderprofileerder: “express yourself!”

 

Maak zelfbewuste keuzes, je bent veel meer waard laat jezelf zien!

Bepaal je eigen-waarde!

Bepaal je eigen-waarde!

 

Deze profileerders-types zijn uit het leven gegrepen, twee uitersten maar er zijn natuurlijk vele tussen- en mengvormen en ze hebben natuurlijk ook ontzettend veel overeenkomsten. Daarom is voor iedere persoon ook een andere cv nodig. Er bestaat geen standaard in vorm of inhoud naar mijn mening.

Eerst is het natuurlijk belangrijk dat je je ervan bewust wordt, dat je cv door een van deze vormen niet opgemerkt wordt.
Heel veel afwijzingen, nooit uitnodigingen krijgen of totale radiostilte bij sollicitaties is daarbij natuurlijk een sterke aanwijzing!

Door bescheidenheid, perfectionisme, vakblindheid en angst om door de mand te vallen kun je mijn hulp als cv monteur inroepen. Met een sessie van één dagdeel pakken we jouw valkuilen aan en zorgen we samen dat jij en je cv worden opgemerkt op de arbeidsmarkt!

Ontdek wie je bent en wees het dan expres!  Wees opmerkelijk, juist op je cv!

 

♦ In welke type herken jij jezelf het meeste?

♦ Waar worstel jij altijd mee als je je cv aanpast?

♦ Welk talent onderschat jij zelf het meeste? Vraag het eens aan je omgeving!  

 

Reageer je hieronder en vertel waar jij het meeste moeite mee hebt, dan maak je kans op een gratis live cv review van een uur ter waarde van 99 euro! Op vrijdag 28 november maak ik de winnaar bekend. 

 

Tessa Faber

Andere verhalen

Groeien en bloeien…

Groeien en bloeien…

Zowel ikzelf, als mijn bedrijf, als mijn website zijn enorm aan het veranderen. Transformatie. Ik zit in een periode waarin ik oude dingen schrap, zoals mijn oude manier van loopbaancoaching met de personal branding van de buitenkant, maar nieuwe dingen toelaat zoals...

Lees meer
Prikkels!!!

Prikkels!!!

Als je wilt weten hoe overprikkeling voelt voor een erg gevoelig kind, dan zegt deze foto alles... Ik was drie jaar en we gingen we voor het eerst op vakantie. Naar Blanes, Spanje.Ik was nog enig kind.Deze vakantie. Ik droom er nu nog over en kan me bijna alle...

Lees meer
Generaties

Generaties

Door allerlei "toevallige" 🤷🏼‍♀️ omstandigheden dit jaar, werd het tijd voor mij om mezelf en mijn spoken weer eens in de ogen te kijken.Dit jaar had ik het bedriegersfenomeen, ook wel imposter syndroom als mijn thema uitgeroepen. En mijn eigen en nogal onvoorspelbare...

Lees meer
Er was eens een meisje en ze leerde nog lang en gelukkig…

Er was eens een meisje en ze leerde nog lang en gelukkig…

"𝓞𝓷𝓽𝓭𝓮𝓴 𝔀𝓲𝓮 𝓳𝓮 𝓫𝓮𝓷𝓽 𝓮𝓷 𝔀𝓮𝓮𝓼 𝓱𝓮𝓽 𝓭𝓪𝓷 𝓮𝔁𝓹𝓻𝓮𝓼!" Toen ik een klein meisje was, wilde ik juf worden. En stewardess. ✈ En showdanseres bij Willem Ruis. Ik ging op ballet maar ik was niet per se sierlijk, eerder wat clownesque 🤡 met mijn hypermobiele ledematen die alle...

Lees meer
Welk jeugdverhaal is kenmerkend voor jou?

Welk jeugdverhaal is kenmerkend voor jou?

Ik zag deze week op Twitter een leuke, prikkelende vraag van een Amerikaanse: "What is your most 'on brand story' from your childhood?"  Eigenlijk is dat één van de belangrijkste vragen die ik ook stel in mijn Masterclass "Solliciteren met STORY!-telling"  op...

Lees meer
Waarom navelstaren goed voor je is…

Waarom navelstaren goed voor je is…

Deze maand is het vijftien jaar geleden dat ik begon met navelstaren. Nee, dat is niet waar, dat deed ik eigenlijk al veel langer, zo’n beetje mijn hele leven, maar dan in de negatieve zin van het woord. Als sensitief persoon met een sterk talent voor introspectie (ik...

Lees meer

Reageer

3 Reacties

 1. Nancy

  Bedankt voor je interessante blogs, inzichten en tips.

  Ik vrees dat ik zelf een notoire onderprofileerder ben. Waar ik standaard een vastloper van krijg is het maken van een spitsvondig persoonlijk profiel, met een puntige beschrijving van zaken als kernkwaliteiten, talenten, positieve eigenschappen – en ook om met aansprekende voorbeelden op de proppen te komen om die beweringen te illustreren. Kortom: ik heb er moeite mee om mezelf in ronkende taal te verkopen, zichtbaar te maken en ‘in de etalage te zetten’. Ik heb er moeite mee om mezelf te presenteren.

  Hoe verkoop je jezelf als dat van nature een minder goede eigenschap is, en zeker geen intrinsiek talent? Met een CV dat veel werkgevers vermoedelijk ook gelijk terzijde zullen leggen, wegens zaken als te veel dienstverbanden, gatenkaas, langdurige perioden in het buitenland, en leeftijd.

  Antwoord
  • Tessa Faber

   Dank je voor je reactie Nancy. Je zult dus eerst moeten beginnen met anders kijken naar je cv.
   Dus niet: “veel dienstverbanden, gatenkaas, leeftijd en lange periodes in het buitenland” maar: “diverse ervaring in verschillende dynamische omgevingen, een zeer afwisselend en boeiend leven en dus het vermogen om te schakelen en te improviseren en je levenservaring in te zetten”.
   Is hetzelfde, klinkt anders…. toch?

   Antwoord
  • Tessa Faber

   Best Nancy,
   Jij ben de winnares van de gratis cv check!!
   Als je geïnteresseerd bent, je bent van harte welkom op mijn kantoor in Rotterdam, mail me dan via het contactformulier even je gegevens, dan maken we een afspraak!
   Met sinterklaasachtige groeten,
   Tessa Faber

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.