Je bent véél mooier dan je denkt, ook op je cv!

2 april 2015

Maak jezelf zichtbaar en wees niet zo bescheiden! 

Dove heeft altijd van die prachtige reclamefilmpjes, goed voor je zelfvertrouwen. En ook al weet ik heus wel dat er een team van hele slimme marketeers achter zit, deel ik graag dit mooie filmpje dat al twee jaar een hit is.

Het doet mij namelijk erg denken aan wat ik zelf ook doe met mijn loopbaancliënten en de werk- of merk-zoekenden in mijn trainingen of workshops……

 

Dit gaat om het uiterlijk en is een hele mooie en rake boodschap van Dove.  We schatten onszelf dus blijkbaar veel minder aantrekkelijk in, dan dat anderen dat doen.  Dat is vast herkenbaar??

Terwijl ik dit filmpje bekijk, viel het mij gelijk op dat dit heel erg veel raakvlakken heeft met mijn werk….

Zelfbeeld

Wanneer ik met iemand aan het werk ga in een loopbaan- of sollicitatietraject vraag ik mijn deelnemer of “coachee” ook eerst om een beeld van zichzelf te schetsen. Maar dan in woorden.  Wat heb je tot nu toe gedaan,  waar ben je goed in, welke kennis en kunde heb je in huis en wat zijn je positieve eigenschappen, waar wil je heen.  Meestal volgt dan inderdaad een ruwe schets en ik weet inmiddels na jaren ervaring dat die zelden recht doet aan de waarheid.  De bescheidenheid die vooral vrouwen (maar zeker ook mannen) hebben over hun eigen kunnen, kennen en kracht is groot.

Vaak zien we van onszelf namelijk helemaal niet dat de dingen die ons moeiteloos af gaan, juist onze unieke talenten zijn. “Ja maar dat is toch niet zo bijzonder?” of “Dan kan toch iedereen?” zijn veel gehoorde uitspraken.

Studies, werkervaring, cursussen, vrijwilligerswerk worden zo vaak weggewimpeld of zelfs gewoon vergeten in een cv of het blijft hangen in korte standaardzinnen die nietszeggend zijn geworden. Gelukkig versta ik de edele kunst van het doorvragen.  En gelukkig weten sommige recruiters of wervers dit ook. Eén merkte ooit op in een lezing: “Bij sommige cv’s -meestal van vrouwen- tel ik er soms denkbeeldig 25% bij op om een realistisch beeld te krijgen”.  Een cv vertelt meestal maar voor de helft, hoe goed iemand eigenlijk is en niet iedereen heeft genoeg fantasie om daar doorheen te prikken.  Laat jouw beeld dus niet over aan de fantasie van een ander, maar zet zelf een krachtige schets neer.

 

Spiegelbeeld

Vervolgens laat ik in een traject (lang of kort) de deelnemer feedback verzamelen van anderen in hun omgeving. Net zoals de “sketch artist” van Dove input gebruikt van andere, neutrale toeschouwers.

Ik noem het een 360 graden feedback.  Alleen al het vragen om input van anderen is een oefening die voor sommige deelnemers gelijk al een heikel punt aansnijdt: hulp vragen van anderen.

Want dat doen we niet veel. Zelfs niet bij het solliciteren. Modderen we soms maar wat aan, laten hooguit onze partner even naar de cv of brief kijken of er geen spelfouten inzitten.

Een spiegelbeeld is harstikke belangrijk. Zeker bij het solliciteren in 2015. En omdat er tegenwoordig zo veel werkzoekenden zijn, zou het eigenlijk makkelijk moeten zijn om een soort van “supportgroep” te vinden. Binnen of buiten je eigen kring. En je oefent gelijk in netwerken.

Maar ik dwaal af…. met de input van een 360 graden feedback leer je al meer over jezelf. De punten die jij van jezelf misschien vanzelfsprekend vindt, of zelfs “afzichtelijk” worden door anderen veel meer op waarde geschat.  Ook kunnen zij vaak precies hun vinger leggen op jouw sterke punten en mooie eigenschappen.

Testbeeld

En zo ontstaat er dus een ander beeld van je zelf. De eerste schets van jezelf en je cv waren eigenlijk net als de eerste pannenkoek van een hele stapel: nog niet helemaal “je-van-het” maar een goed beginnetje!

Maar met jouw zelfkennis en zelfvertrouwen en de feedback van anderen die jou goed kennen kan een professionele “sketch artist” van jouw cv en profiel met die input wel een kunstwerk maken die jouw unieke kracht en waarde goed weergeeft.

Daarom vind ik het altijd interessant om te horen dat mensen zeggen dat er met hun cv niets mis is. Ik denk dan vanaf nu altijd gelijk aan de eerste schets van deze artiest…. technisch gezien niets mis mee, maar het onderwerp komt gewoon net niet mooi genoeg uit de verf. Door verder door te vragen, te spiegelen, te testen en door het uitrafelen van een brei van woorden op je cv, ontdek ik vaak veel meer dan jij denkt!  Van je cv die misschien al een zesje had, of technisch gezien misschien al een zeven, maak ik graag een acht of een negen…..

Laat je cv en profiel dus eens een beauty make-over ondergaan en laat jezelf zien!!

 

h

… start Making Sense!! 

Wil jij jezelf inlijsten en van je cv een prachtig portret van jezelf maken, neem gelijk contact op met mij voor een sessie in mijn “Cv Café”!!

 

Ontdek wie je bent en laat het expres zien!

Tessa Faber

Andere verhalen

Groeien en bloeien…

Groeien en bloeien…

Zowel ikzelf, als mijn bedrijf, als mijn website zijn enorm aan het veranderen. Transformatie. Ik zit in een periode waarin ik oude dingen schrap, zoals mijn oude manier van loopbaancoaching met de personal branding van de buitenkant, maar nieuwe dingen toelaat zoals...

Lees meer
Prikkels!!!

Prikkels!!!

Als je wilt weten hoe overprikkeling voelt voor een erg gevoelig kind, dan zegt deze foto alles... Ik was drie jaar en we gingen we voor het eerst op vakantie. Naar Blanes, Spanje.Ik was nog enig kind.Deze vakantie. Ik droom er nu nog over en kan me bijna alle...

Lees meer
Generaties

Generaties

Door allerlei "toevallige" 🤷🏼‍♀️ omstandigheden dit jaar, werd het tijd voor mij om mezelf en mijn spoken weer eens in de ogen te kijken.Dit jaar had ik het bedriegersfenomeen, ook wel imposter syndroom als mijn thema uitgeroepen. En mijn eigen en nogal onvoorspelbare...

Lees meer
Er was eens een meisje en ze leerde nog lang en gelukkig…

Er was eens een meisje en ze leerde nog lang en gelukkig…

"𝓞𝓷𝓽𝓭𝓮𝓴 𝔀𝓲𝓮 𝓳𝓮 𝓫𝓮𝓷𝓽 𝓮𝓷 𝔀𝓮𝓮𝓼 𝓱𝓮𝓽 𝓭𝓪𝓷 𝓮𝔁𝓹𝓻𝓮𝓼!" Toen ik een klein meisje was, wilde ik juf worden. En stewardess. ✈ En showdanseres bij Willem Ruis. Ik ging op ballet maar ik was niet per se sierlijk, eerder wat clownesque 🤡 met mijn hypermobiele ledematen die alle...

Lees meer
Welk jeugdverhaal is kenmerkend voor jou?

Welk jeugdverhaal is kenmerkend voor jou?

Ik zag deze week op Twitter een leuke, prikkelende vraag van een Amerikaanse: "What is your most 'on brand story' from your childhood?"  Eigenlijk is dat één van de belangrijkste vragen die ik ook stel in mijn Masterclass "Solliciteren met STORY!-telling"  op...

Lees meer
Waarom navelstaren goed voor je is…

Waarom navelstaren goed voor je is…

Deze maand is het vijftien jaar geleden dat ik begon met navelstaren. Nee, dat is niet waar, dat deed ik eigenlijk al veel langer, zo’n beetje mijn hele leven, maar dan in de negatieve zin van het woord. Als sensitief persoon met een sterk talent voor introspectie (ik...

Lees meer

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.