Even bellen met….. Tessa Faber

15 december 2017

Ik ben geen zakenvrouw, maar een hartenvrouw!

Hieronder vind je de tekst van een interview met mij door Pieter van Stein voor “Kijk haar!”. Deze verscheen in een serie op hun website in 2016, maar is daar niet meer beschikbaar vandaar dat ik hem hier graag opnieuw plaats.  

Tessa, onlangs troffen we elkaar na onze langdurige contacten via LinkedIn in levende lijve in Delft. Leuk dat we elkaar eindelijk ontmoet hebben en fijn dat ik jou deze keer een podium mag geven in Even bellen met…

Je doet van alles. Daar laat ik jou graag over aan het woord. Maar als eerste wil ik jou vragen om jezelf te omschrijven in vijf woorden!

Dat is nogal makkelijk, ik ben Tessa en dat staat voor: Talentenvertaler, Expressief, Stoutmoedig, Sensitief en Altijd Expres Mijzelf.
Ik kan het zelfs in 1 woord: Eigenzinnig!

Je bent zelfstandig onderneemster en het gezicht van Making sense. Wanneer besloot jij om ZZP’er te worden?

Dat was in 2005, na een flinke bore-out/burnout! Omdat de ideale baan die ik gedurende mijn herstel voor mezelf in gedachten had gecreeërd als (enkele) loondienstbaan niet vindbaar was of niet paste bij mijn nogal eigen-zinnige visie en doel, ben ik het gewoon zelf gaan doen, I started making sense dus!   

Waar komt de naam van je bedrijf vandaan? Was het een ingeving?

Ha ha, nou, dat dus…  Ik wilde iets met het woord Sense of Sensitivity. En ooit had ik een eerder idee voor een eigen bedrijf met de naam “Nogal Wiedes”. Dat samen werd Making Sense en omdat ik graag speel met taal is het dus een nogal logische naam want dat is ook wat ik doe met mijn clienten: Making Sense of you….

Op wie richt jij je en waarom?

Als coach vooral op slimme, eigen-zinnige, sensitieve, stoere professionals met meerdere talenten die geen standaard loopbaanverhaal hebben en even wat “making sense” nodig hebben.  Ik ben zelf ook een “multifocus specialist” dus ik train ook collega loopbaancoaches en verzorg trainingen voor hele verschillende doelgroepen. Mijn superkracht als trainer is om dicht aan te sluiten bij de behoefte van iedere groep en daarop te improviseren: van laag- tot hoogopgeleid  en in iedere levens- of loopbaanfase.

Je hebt o.a. een workshop over Pippi Langkous. Dat vraagt om een nadere toelichting.

Ik zag op social media eens een quote voorbijkomen:  “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan” met verwijzing naar Pippi Langkous. Dat vond ik een mooi uitgangspunt en past ook heel goed bij mijn mindset. Vervolgens bedacht ik me dat Pippi Langkous eigenlijk een heel sterk en authentiek personage is, vele generaties kennen haar en iedereen kent haar eigenschappen en eigenaardigheden. Dat heb je zelf ook nodig als je gaat solliciteren en zo bedacht ik een workshop die draait om personal branding met als resultaat een “Pippi Langkous cv”.  Dat is niet echt een cv om direct mee te solliciteren maar een verzamelingen van belangrijke levensmomenten, inzichten, verlangens, ergenissen, rolmodellen, blunders  of onvoltooide plannen om inzicht te krijgen in je eigen “IK” en wat voor jou belangrijk is in je werk.

Wie zijn jouw voorbeelden, helden of heldinnen?

Nou, kijk, die staan dus op mijn Pippi Langkous cv, die kun je vinden op mijn Pinterest account!  Bekende helden namen zijn Oprah Winfrey en Jamie Oliver. Zij durfden tegen de stroming in te zwemmen en iets anders te doen! Oprah bewonder ik om het feit dat zij als succesvolle vrouw haar kwetsbaarheid in volle glorie liet zien. Dat was voor mij als tiener de eerste keer dat ik iemand zag huilen op tv en dat was dus ok…. Heel bijzonder vond ik dat!

Van wie kreeg jij het beste carrière advies waar je nog altijd profijt van hebt?

Van Suzanne Unck, mijn coach in 2004: begin voor jezelf!   En dat deed ik dus een jaar later, nadat zij mij hielp om een aantal belemmerende overtuigingen over mezelf als ondernemer te overwinnen.

En indirect ook van – of all people- Dolly Parton…  Mijn motto en pay-off is “Ontdek wie je bent en wees het dan expres”. Die is dus afgeleid van een quote van haar die ik ooit in een loopbaanboek tegenkwam en die mij raakte. Dat is nog steeds dagelijks mijn missie in mijn eigen leven en als coach voor anderen!

Geef je deze tip ook weer door aan anderen?

Bij deze dus! Accepteer wie je bent, waardeer je talenten en doe wat het beste bij je past. Durf expres jezelf te zijn!

Wie heeft jou in jouw loopbaan een mooie kans geboden waar je nog altijd blij mee bent?

Toevallig heb ik die persoon onlangs via Linkedin laten weten dat hij een grote invloed heeft gehad op mijn loopbaan. Hij was mijn manager bij Ben  ( T-Mobile) en nam mij aan op mijn energieke uitstraling en op de klik. Ik begon in een functie die nog niet bestond en die naar mijn eigen smaak ingevuld kon worden. Binnen een opstartend bedrijf mocht ik mijn eigen toko runnen.  Het ondernemende in mij is daar wakker geworden, denk ik!

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Welke laatste ontwikkelingen heb je recent waargenomen waar je erg blij mee bent? 

Ja, dat was het artikel in NRC over de opkomst van de “slashie”.  Dat is wat ik bedoel met een multifocus talent: iemand die meerdere rollen / banen / talenten / interesses combineert, vandaar dus de slash(ie), snappie ;-).   In de arbeidsmarkt van de toekomst zullen mensen sowieso met meerdere dingen tegelijk bezig moeten zijn. Zelfs als je een baan hebt, zul je je al moeten bezighouden met je volgende stap en moeten blijven ontwikkelen om de trends binnen of buiten je vakgebied bij te houden.

Waar dient de werkzoekende van vandaag rekening mee te houden?

Nou dat dus. En het relevant en duurzaam inzetbaar blijven, dat moet je zelf doen. Dat beteketent dat je als professional van nu verwantwoordelijk bent voor je eigen ontwikkeling en ook voor je eigen “marketing”. Solliciteren was vroeger iets wat je slechts 1 keer of een paar keer in je loopbaan moest doen, tegenwoordig is het een permanent onderdeel van je loopbaan.

Je bent een zeer druk bezette zakenvrouw die altijd nog wel tijd creëert voor initiatieven. Zo ben je in beeld bij De Broekriem, het Werkcafe Rotterdam en Zij aan zet. Kun je iets meer vertellen over deze werkzaamheden?

Ten eerste ben ik geen zakenvrouw, maar een hartenvrouw. Wat ik doe, doe ik vanuit mijn hart. En gelukkig kan ik daar inmiddels ook van leven. Maar ik heb vooral een verhaal te vertellen aan iedereen en juist ook aan die werkzoekenden die even de broekriem moeten aanhalen en geen geld hebben voor een gedreven loopbaancoach. Dus naast mijn betaalde opdrachten geef ik inderdaad regelmatig mijn medewerking aan dit soort netwerken. Voordeel is tegelijk dat ik totaal nieuwe ideeën, werkvormen en workshops kan uitproberen. Zo heb ik de Pippi Langkous workshop als eerste “geprobeerd” voor het WerkCafé.  Dan kan ik experimenteren, leren en delen tegelijk, kijken hoe de deelnemers reageren en feedback verzamelen. Bovendien haal ik hierdoor ook regelmatig de publiciteit of krijg ik er ook opdrachten of doorverwijzingen door. Een hele bewuste keuze dus, vanuit mijn hart èn met de toch zakelijke insteek als betekenisvol ondernemer.

Wat is jouw levensmotto?

Ontdek wie je bent en wees het dan expres! En dat doe je iedere dag weer opnieuw, er valt altijd weer wat te ontdekken maar het is ook belangrijk voor jezelf te gaan durven staan!

Wat is jouw heimelijke genoegen?  

Lekker keiharde muziek in de auto op en voluit meezingen, ook met het raam open! Niet zo heel heimelijk dus, want ik weet dat iedereen me ziet en hoort maar dat boeit me niet!  En ik zing best aardig hoor…

Wat is voor jou het fijnste moment van de dag en waarom?

Het avondeten bereiden! Ik kook vrijwel iedere dag kakelvers en heel gezond. Zelfs na een drukke dag of als ik laat thuis ben. Door te koken kan ik mijn werk loslaten en mijn creativiteit op een andere manier inzetten, ik laat mijn innerlijke Jamie Oliver los….

Een echt zenmomentje voor mij dus. Soms verheug ik me de hele dag al op een gepland gerecht en soms verzin ik het ter plekke met de ingredienten die ik op voorraad heb.  En daarna het resultaat opeten natuurlijk met mijn gezin (partner Robin en zoon Mick ), heerlijk!

Wat waardeer je het meest in jouzelf en wat voor eigenschappen zie je graag bij anderen? 

Ik ben er nog steeds verbaasd over, zowat dagelijks, de enorme creatieviteit die ik lijk te hebben. Het lijkt wel alsof, sinds ik expres mezelf ben als ondernemer, er  een kluis in mijn hersenen is geopend vol inspiratie die niet meer dicht kan!  Ik zie daarom ook graag bij anderen veel flexibiliteit en het lef om buiten de lijntjes te kleuren. Uiteraard benijd ik daarom weer die mensen die goed kunnen organiseren en structureren want die kluis is bij mij tegelijkertijd jaren geleden dichtgegaan en ik ben de code kwijt….

Welke uitdagingen liggen er op jou te wachten?

Ik heb een boek in mijn hoofd die er uit moet komen! Dat heb ik eigenlijk al jaren, maar om meerdere redenen is dat nog niet gelukt.  Zowel mijn drukke bestaan, als een paar persoonlijke overtuigingen die ik moet overwinnen, hebben me steeds tegengehouden. Maar het mooie is wel dat mijn idee in de jaren steeds scherper en concreter is geworden en nu eigenlijk wel klaar is om geschreven te worden… dus!  Zal ik eind dit jaar dan maar als deadline nemen?

En een mooie uitdaging die ik nu ook heb is het ondernemen in een andere tijd dan waar ik in begon.  Ik begon in de maand voor de crisis losbarstte en heb moeten worstelen. De tijden zijn nu echt anders. Daar heb ik nog niet zo veel ervaring mee, het is echt een andere dimensie, maar inmiddels gelukkig wel een goed lopend bureau. Let the good times rule!

Welke blunder vergeet je het liefst zo snel mogelijk?

Ook die horen bij het leven en die passen dus bijvoorbeeld prima op je Pippi Langkous cv: van fouten leer je namelijk.  Blunders bestaan niet, overwachtse gebeurtenissen zijn voor mij vooral leerzaam en een kans om te improviseren en bij te sturen. Natuurlijk heb ik wel eens eens fouten gemaakt, maar ik zou niets willen veranderen, anders was ik niet de Tessa die ik nu ben geworden.  Fouten maken moedt!

Welke tip wil jij hier graag kwijt aan ons publiek?

Die ligt vast voor de hand he: wees altijd expres jezelf!!

Durf keuzes te maken die daar bij passen, want jij  bent de enige die echt weet wat jij nodig hebt!

Tessa Faber

Andere verhalen

Groeien en bloeien…

Groeien en bloeien…

Zowel ikzelf, als mijn bedrijf, als mijn website zijn enorm aan het veranderen. Transformatie. Ik zit in een periode waarin ik oude dingen schrap, zoals mijn oude manier van loopbaancoaching met de personal branding van de buitenkant, maar nieuwe dingen toelaat zoals...

Lees meer
Prikkels!!!

Prikkels!!!

Als je wilt weten hoe overprikkeling voelt voor een erg gevoelig kind, dan zegt deze foto alles... Ik was drie jaar en we gingen we voor het eerst op vakantie. Naar Blanes, Spanje.Ik was nog enig kind.Deze vakantie. Ik droom er nu nog over en kan me bijna alle...

Lees meer
Generaties

Generaties

Door allerlei "toevallige" 🤷🏼‍♀️ omstandigheden dit jaar, werd het tijd voor mij om mezelf en mijn spoken weer eens in de ogen te kijken.Dit jaar had ik het bedriegersfenomeen, ook wel imposter syndroom als mijn thema uitgeroepen. En mijn eigen en nogal onvoorspelbare...

Lees meer
Er was eens een meisje en ze leerde nog lang en gelukkig…

Er was eens een meisje en ze leerde nog lang en gelukkig…

"𝓞𝓷𝓽𝓭𝓮𝓴 𝔀𝓲𝓮 𝓳𝓮 𝓫𝓮𝓷𝓽 𝓮𝓷 𝔀𝓮𝓮𝓼 𝓱𝓮𝓽 𝓭𝓪𝓷 𝓮𝔁𝓹𝓻𝓮𝓼!" Toen ik een klein meisje was, wilde ik juf worden. En stewardess. ✈ En showdanseres bij Willem Ruis. Ik ging op ballet maar ik was niet per se sierlijk, eerder wat clownesque 🤡 met mijn hypermobiele ledematen die alle...

Lees meer
Welk jeugdverhaal is kenmerkend voor jou?

Welk jeugdverhaal is kenmerkend voor jou?

Ik zag deze week op Twitter een leuke, prikkelende vraag van een Amerikaanse: "What is your most 'on brand story' from your childhood?"  Eigenlijk is dat één van de belangrijkste vragen die ik ook stel in mijn Masterclass "Solliciteren met STORY!-telling"  op...

Lees meer
Waarom navelstaren goed voor je is…

Waarom navelstaren goed voor je is…

Deze maand is het vijftien jaar geleden dat ik begon met navelstaren. Nee, dat is niet waar, dat deed ik eigenlijk al veel langer, zo’n beetje mijn hele leven, maar dan in de negatieve zin van het woord. Als sensitief persoon met een sterk talent voor introspectie (ik...

Lees meer

Reageer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.